Back to Top

Geboorte Charlie & Jackie // Een keizersnede in Harderwijk

Geboorte Charlie & Jackie // Een keizersnede in Harderwijk

Een intens verlangen wordt werkelijkheid

Charlie & Jackie | 01.10.2018

Op 30 januari 2018 spreek ik Everdien, een collega fotograaf van ons, tijdens een nieuwjaarsborrel. Ze vertelt over het lange medische traject waar zij en haar man Jacco in zitten. Ze willen heel graag zwanger worden, maar dat gaat absoluut niet vanzelf. Ze spreekt de wens uit graag een geboortefotograaf bij haar bevalling te willen, mocht het ooit zover zijn. Twee maanden later krijgen we een onwijs fijn berichtje: ze is zwanger!! En het nieuws wordt nóg mooier: ze verwacht een TWEELING!! Mijn hart maakt een sprongetje van blijdschap, ik ben zo blij voor ze! Twee dagen na de nieuwjaarsborrel bleek ze zwanger en na de eerste goede echo kon ze het nieuws dan eindelijk met ons delen. De geboortereportage wordt geboekt en in de maanden die volgen houden we intensief contact.

Bekijk hier nog een tweeling geboorte!

Everdien heeft geen makkelijke zwangerschap. Ze moet zo nu en dan flink gas terug nemen. Ook krijgt ze een hardnekkig buikvirus. Omdat ze een tweeling draagt, is alles net een tandje pittiger dan bij 1 baby. Haar lichaam geeft regelmatig aan dat ze het rustig aan moet doen, maar als trouwfotograaf kan dat niet altijd.

Eind augustus moet ze het dan echt rustig aan doen, want haar rug heeft het begeven. Ze ligt al een aantal dagen plat. Haar bekkenfysio en de gynaecoloog raden haar af om nog langer bruiloften te fotograferen. Ze krijgt regelmatig een CTG om de groei van de meisjes in de gaten te houden. De ene baby groeit minder hard dan de andere namelijk. Ook heeft ze een tweehoornige baarmoeder, wat een nadelige invloed kan hebben op de baby’s. Everdien wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het medische team. Ze ervaart veel harde buiken, maar dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de darmklachten die ze ook heeft.

Samenwerking met het ziekenhuis

Tussen de bedrijven door heb ik nauw contact met het ziekenhuis waar ze zal bevallen d.m.v. een keizersnede, het St. Jansdal in Harderwijk. Daar is geboortefotografie op de operatiekamer nog niet toegestaan, maar onze inzet (al sinds eind 2017) werpt vruchten af en eind augustus is daar dan eindelijk het verlossende woord: we mogen mee de OK op! De bevalling van Everdien zal als pilot gebruikt worden in dit ziekenhuis waarna e.e.a. officieel uitgerold zal worden voor andere geboortefotografen. Zo gaaf dat wij deel uit mogen maken van deze ontwikkeling! Half september krijgen we de rondleiding op de OK en alle bijbehorende instructies. Het ziekenhuis is heel enthousiast over deze samenwerking en wij natuurlijk ook!

Eind september appt Everdien dat één van de meisjes is gestopt met groeien; zij wordt geschat op 2400 gram maar dat woog ze twee weken daarvoor ook al dus dat is even een tegenslag.

De grote dag is aangebroken

Op maandag 1 oktober is het dan eindelijk zover: de keizersnede staat gepland! Everdien wordt om 14.00u verwacht in het ziekenhuis en de keizersnede staat gepland om 16.00u. Er heerst gezonde spanning, maar vooral blijdschap dat het eindelijk zover is en dat het niet lang meer duurt voordat ze hun twee meisjes in hun armen mogen houden. Wat hebben ze hier lag naar uitgekeken, en niet alleen tijdens deze zwangerschap.

Doordat Everdien de MRSA bacterie heeft, is al het personeel telkens goed ingepakt. Jacco en ik hoeven dat niet, omdat wij niet in contact komen met andere patiënten. Everdien wordt aangesloten op de monitor en er lijkt al wat weeën activiteit te zijn. Het is dus ook gewoon tijd dat ze geboren gaan worden. Dan wordt er nog een echo gemaakt om de ligging van de kindjes voor de laatste keer te checken. Ze liggen namelijk allebei in een stuit.

Everdien wordt klaargemaakt en om 16.30u gaan we dan eindelijk richting de OK. De sfeer is fijn, het hele team heeft er zin in en de gynaecoloog is ook in haar nopjes dat zij de eerste is die met een geboortefotograaf op de OK mag werken. Ik voel me dus meer dan welkom. De tante van Jacco is operatieassistent, ook heel bijzonder. Zij geeft vooraf aan dat ze het totaal geen probleem vindt om herkenbaar op de foto te komen, ondanks de strenge regels die we standaard hanteren omtrent privacy. Everdien wordt naar binnen gereden voor de ruggenprik en Jacco en ik spieken door het raampje totdat we naar binnen mogen.

Een enorme ontlading

En dan gaat alles ineens heel snel. We mogen naar binnen, Jacco neemt plaats bij het hoofdeinde, naast Everdien, en ik stel me op aan haar voeteneind. Ik krijg alle ruimte van het team, en zelfs een krukje om wat hoger te kunnen staan. Om 17.11u is daar dan meisje #1: Charlie! Ik ren snel terug naar het hoofdeinde. Ze wordt boven het doek gehouden en de emoties komen bij Everdien en Jacco. Ik heb amper tijd om daar foto’s van te maken, want baby #2 komt er al aan! Dus ik ren weer terug naar het voeteneinde. Om 17.13u wordt Jackie geboren en ik ren weer terug naar het hoofdeinde. Topsport dit! 😉 De gynaecoloog houdt haar boven het doek en ik maak een prachtige foto met de tante van Jacco op de achtergrond. Het wordt onze favoriete foto uit deze hele reportage. De ontlading is groot bij Everdien en Jacco en dat is heel begrijpelijk. Ze hebben hier zo lang op gewacht, voor gebeden, naar verlangd…

Jacco mag bij de opvangtafel komen staan waar Charlie en Jackie nagekeken worden. Hij mag symbolisch de navelstrengen doorknippen en doet dat met verve. Dan worden de meisjes één voor één naar Everdien gebracht die ze in haar armen krijgt. Als de meisjes allebei bij Everdien liggen is het plaatje compleet: een stralend gezinnetje op de foto. Het geluk spat van de foto’s af! Wat gun ik ze dit enorm. Ook ik heb een brok in mijn keel. Terwijl Everdien wordt gehecht liggen de meisjes nog lekker bij haar. Dan gaan ze in de couveuse en rijdt Jacco ze de operatiekamer uit. Even later wordt Everdien in haar bed ook naar ons toe gereden en samen gaan we terug naar de kamer. Eenmaal in de kamer dringt het even goed door tot Everdien en Jacco en ze omhelzen elkaar stevig terwijl de couveuse met de meisjes naast hen staat. Een intiem moment wat ik ze eigenlijk alleen gun maar wat ook zo mooi is om een foto van te maken. Soms sta je best in tweestrijd als geboortefotograaf.

Dan krijgt Everdien de meisjes weer bij zich op de borst, waar ze proberen te drinken. Dan is het tijd voor de controles. Charlie is 2818 gram en 45 cm lang. Jackie is 2188 gram en 47 cm lang, dus een stukje langer dan haar zus maar wel lichter. Door haar geringe gewicht moet Jackie helaas een nachtje in de couveuse. Eerst mogen ze nog even bij Everdien liggen. Jacco voert haar ondertussen wat spinazie, maar dat is al een beetje koud geworden. Dan wordt Jackie naar een apart kamertje gereden, waar Jacco haar even later de fles mag geven. Daarna mag hij Charlie aankleden en dat doet hij goed. Het is even een gepriegel met die kleine armpjes en beentjes, maar uiteindelijk heeft ze haar mooiste pakje aan.

Trotse familie

Dan is het tijd om de familie te bellen. Die ontvangen het nieuws vol blijdschap en vreugde en het duurt dan ook niet lang voordat de ouders van Everdien de kamer binnen komen. Een tijdje later arriveren ook de ouders en broers van Jacco, even later gevolgd door zijn zus. Zij is net terug uit Zuid-Afrika, waar de familie hun roots heeft liggen. Er wordt dan ook even gebeld met de oma van Jacco die in Zuid-Afrika woont. Er heerst zoveel liefde, opluchting en blijdschap in de kamer, het is zo voelbaar, zo tastbaar. Wat zijn deze twee meisjes gewenst! Iedereen mag Charlie even vasthouden en ook wordt Jackie natuurlijk bewonderd in het andere kamertje.

Als de familie weer weg is, neemt Jacco Charlie mee naar het kamertje van Jackie. Daar leggen we de meisjes even naast elkaar voor wat mooie foto’s. Rond 22.30u zit mijn taak erop en ga ik moe, maar heel voldaan naar huis.

Lieve, lieve Everdien en Jacco, wat vond ik het bijzonder om deze reis van zo dichtbij mee te mogen maken. Gefeliciteerd met jullie prachtige tweelingmeisjes en ik wens jullie al het geluk van de wereld toe samen!

Inmiddels zijn wij officieel 2 van de 4 geboortefotografen die een contract hebben met het St. Jansdal om ook te mogen fotograferen op de operatiekamer. Daar zijn we heel trots op en blij mee!

Hieronder een uitgebreide impressie van deze fantastische dag!

                      

 

Leave a reply

error: Alert: Content is protected !!