Back to Top

Geboorte Kevin // Geboortefotograaf Kraggenburg

Geboorte Kevin // Geboortefotograaf Kraggenburg

16.02.2019 // Geboorte Kevin

In juni 2016 fotografeerde Gerjanne de geboorte van Dennis, de zoon van collega fotografe Louise en haar man Rob. Dat was destijds een ziekenhuisbevalling en álles wat Louise niet wilde, gebeurde. Vastbesloten was ze om het bij haar tweede bevalling helemaal anders te doen. En dat gebeurde! Louise bracht ons al vroeg in haar zwangerschap op de hoogte dat er weer een baby aan kwam. De uitgerekende datum was 8 februari. In aanloop naar de bevalling hebben we veel contact. Louise en Rob waren druk met de bouw van hun nieuwe huis in Kraggenburg in de Noordoostpolder, dat zou allemaal net op tijd klaar zijn als het goed is. Rond 40 weken zwangerschap rommelt het enorm, maar het zakt weer helemaal af. De controles bij de verloskundige zijn telkens goed, Louise’s bloeddruk is stabiel laag en de baby is nog niet ingedaald, maar dat gebeurde bij Dennis ook pas tijdens de bevalling zelf.

Strippen

De uitgerekende datum gaat voorbij en op 13 februari appt Louise dat ze bij de verloskundige is geweest en dat er is geprobeerd te strippen. Dit is niet gelukt. Die vrijdag, 15 februari, zullen ze weer proberen te strippen en als ze dat weekend niet bevalt, moet ze maandags naar het ziekenhuis voor een eerste consult. Dat wil Louise helemaal niet, ze wil heel graag thuis bevallen. Vrijdag 15 februari komt de verloskundige bij Louise thuis. Ze heeft 2 cm ontsluiting en de baarmoedermond is goed week. Ze moet ook al regelmatig weeën weg zuchten, al kan het zomaar nog een paar dagen duren. Het rommelt in ieder geval flink! Strippen lukte nog steeds niet helemaal, omdat de baby nog niet is ingedaald. Ik ben echter ziek en Natasja gaat een weekendje weg, dus hopelijk laat de baby nog even op zich wachten. Die dag en avond (en ook even midden in de nacht) hou ik nauw contact met Louise, maar het rommelt heel onregelmatig en Louise wordt er een beetje gek van. Haar baarmoedermond steekt enorm en is heel pijnlijk.

Badbevalling

Zaterdagochtend kan Louise niet meer goed lopen, maar de bevalling zet ook niet door. Ze besluit om in bad te gaan en snapt meteen waarom alle barende moeders dat zo fijn vinden. Ze kan er fijn in ontspannen. Gerjanne voelt zich inmiddels beter en zal die ochtend richting haar broertje gaan om te helpen verhuizen. Louise moet dus goed en tijdig de updates doorgeven. Rond 12.00u is de verloskundige bij haar en wordt Louise gestript. Een half uur later zet het dan toch echt door gelukkig! De uren erna houden we goed contact en rond 14.45u rij ik uiteindelijk die kant op. Als ik aan kom zit Louise in het bevalbad en Rob is druk met van alles en nog wat. De tuintafel met alle spullen klaarzetten, rommelen in de keuken… De verloskundige maant hem tenslotte om lekker bij Louise te gaan zitten, zodat hij haar optimaal kan ondersteunen. Dennis is bij opa en oma, dus die is onder pannen.

Het zonnetje schijnt prachtig door de grote ramen, zou het een bevalling bij zonsondergang worden?! Hun prachtige hond Floora moet buiten blijven maar heeft feilloos door wat er aan de hand is, en drukt zo nu en dan haar snuit tegen de deur. Als ze eventjes naar binnen mag, drentelt ze om het bad heen, alsof ze Louise wil geruststellen.

Zonsondergang

Terwijl de zon onder gaat, vordert de bevalling goed. Louise heeft het zwaar en gaat even uit bad om naar het toilet te gaan. Daar komen de weeën snel en heftig achter elkaar, en na een korte check op bed gaat ze weer in bad zitten, waarna ze al snel mag beginnen met persen. Er komt een baby tevoorschijn onder water en het is magisch! Louise houdt haar baby even vast onder water, tilt de baby heel voorzichtig eruit en legt de baby op haar borst, terwijl ze resoluut zegt: ‘Rob, we hebben een probleem!’ Het blijkt een jongen te zijn, en ze waren nog helemaal niet uit over een jongensnaam! Even later hakken ze een knoop door: Kevin gaat hij heten! Kevin moet even wat aangespoord worden, want hij blijft vrij rustig na zijn geboorte. Nadat de verloskundige even goed onder zijn voeten wrijft en hem even overneemt van Louise, begint hij te huilen en krijgt hij een mooie kleur. Louise neemt hem weer lekker op haar borst.

Vernix

Nadat ze van de eerste emoties zijn bekomen, wordt er gevoeld aan de navelstreng en wordt heel rustig de placenta geboren. Louise wil graag dat Kevin zo lang mogelijk aan de placenta vast blijft zitten, dus dat gebeurt. Er drijft een enorme klont vernix in het water en Rob voelt de substantie in zijn handen alsof het handcreme is. Kevin ligt heerlijk bij Louise op haar borst. Na een poosje pakt Rob Kevin over zodat Louise uit bad kan en op bed kan gaan liggen. Daar wordt Kevin weer lekker bij haar gelegd, wordt de navelstreng doorgeknipt en direct de familie gebeld. Louise moet gehecht worden en ondertussen gaat Rob weer druk aan de slag. Het bad wordt leeg gehaald, de rommel opgeruimd. Hij is er maar druk mee!

Na het hechten voelt Louise zich direct kiplekker en brengt ze zelf Kevin naar de keuken voor de nodige controles. Ze legt hem op de weegschaal: 4380 gram! Terwijl de verloskundige alle controles doet op de keukentafel, kijken Louise en Rob liefdevol toe. Louise straalt van oor tot oor en ik vind het zó fijn dat ze nu ook deze mooie beval-ervaring heeft gehad. Het is inmiddels etenstijd en Louise heeft trek (en ik stiekem ook wel). Rob maakt pizza’s klaar en ondertussen drinkt Kevin lekker bij Louise aan de borst.

Grote broer

Even later komt Dennis binnen en hij kan niet wachten om zijn nieuwe broertje te ontmoeten. Hij worstelt zich uit zijn jas en vliegt op Louise en Kevin af. Vertederd aait hij zijn broertje over het hoofd en geeft hem kusjes. Zo mooi! Terwijl Louise en Rob de nodige cadeaus in ontvangst nemen van de ouders van Rob, vindt Dennis dat het ondertussen wel bedtijd is en begint hij zittend op de vloer in de woonkamer maar alvast zijn tanden te poetsen.

Voor mij zit het werk er dan op en neem ik afscheid van ze. Wat was dit weer een mooie geboorte!

Lieve Louise en Rob, op deze 1e verjaardag van Kevin plaatsen we heel graag deze blog met zijn geboorteverhaal. Gefeliciteerd en veel geluk met jullie mooie gezin!

Liefs,
Gerjanne & Natasja

Leave a reply

error: Alert: Content is protected !!