Back to Top

International HG Awareness Day

HG zwangerschap

International HG Awareness Day

Persoonlijk | Natasja

(Ben of ken jij iemand met HG? Lees dan vooral ook even de oproep onderaan!)

HG zwangerschap

Vandaag (woensdag 15 mei) is het dag dat er wereldwijd aandacht wordt besteed aan Hyperemesis Gravidarum (HG). Het klinkt als een gave toverspreuk uit een Harry Potter film, maar in werkelijkheid staat de term voor ernstige zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven. Iets wat mij drie keer in ernstige mate is overkomen. 24 uur per dag misselijkheid zijn, vaak wel 30 keer op een dag overgeven. Nachten wakker liggen van de buikpijn. Honger lijden. Eenzaamheid. Zelfs een slok water hield ik niet binnen. Wat een speciale en mooie tijd had moeten zijn, is voor mij een zwarte bladzijde in ons leven.

Geen ‘gezonde’ ziekte

Mensen die mij kennen weten dat ik niet zomaar foto’s uit die tijd deel. Zelfbewust en onzeker als ik ben, zie ik wat de HG in die periode fysiek en mentaal met mij deed. Toch deel ik twee foto’s om te laten zien dat HG geen ‘gezonde’ ziekte is (iets wat ik toch nog wel om me heen hoor). HG moet serieus genomen worden. De gynaecologen in mijn ziekenhuis deden dat en daar heb ik veel geluk mee gehad.

Op de eerste foto kwam ik die dag, bijna drie jaar geleden, uit het ziekenhuis na de zoveelste opname, omdat er een centrale lijn was geplaatst. Infusen en sondes werkten niet meer. Die lijn moest ervoor zorgen dat ik het volhield tot 37 weken zwangerschap. Ik wilde per se dat de babyshower door zou gaan. Ook al deed ik maar een uurtje mee. Afleiding, even genieten van de leuke dingen die een zwangerschap ook met zich meebrengt. Nadien was ik helemaal kapot, maar ik was zo blij dat ik erbij kon zijn.

Op de tweede foto had Gerjanne heel kort een aantal zwangerschapsfoto’s van mij gemaakt en wordt de parenterale voeding door een dame van het specialistisch team aangesloten. Speciaal voor de foto’s mocht de voeding namelijk even ontkoppeld worden.

HG is gelukkig geen ziekte waar je hedendaags aan overlijdt! Ik heb me vastgehouden aan het feit dat het eindig was. Dat na de geboorte van mijn kindjes de misselijkheid eindelijk weg zou gaan, dat ik weer normaal zou kunnen eten en drinken, dat ik weer volop zou kunnen deelnemen aan het leven. Dat ik maanden nodig zou hebben om te herstellen, dat stopte ik weg.

Onbegrip

Nee, HG hoort niet bij een normale zwangerschap. Natuurlijk zijn er genoeg vrouwen misselijk gedurende hun zwangerschap, maar niet zo extreem (en vaak ook lang) als een zwangere met HG. Het onbegrip is nog steeds (te) groot. Ja, ik heb drie prachtige kindjes gekregen en het is geen dodelijke ziekte, maar het heeft mij en mijn gezin veel gekost. Weken alleen liggen in een donkere kamer, omdat ik geen prikkels kon verdragen, zorgde voor angst en depressieve gevoelens. Nog steeds kan ik daardoor moeilijk lang alleen zijn. Mijn kinderen die mama zo vaak moesten missen. Een partner die naast zijn werk zijn gezin draaiende moet houden en naast vader en vriend ook vaak verpleger was (zoveel respect voor hem ❤️). Twee kindjes waarvan de geboorte vanwege mijn slechte conditie moest worden ingeleid en die randprematuur en dysmatuur geboren zijn. Maar ook het gemis van die speciale periode in mijn leven. Ook op sociaal en werkgebied heeft HG zijn sporen nagelaten.

Ik heb zoveel respect gekregen voor mensen die lijden aan een (ernstige) ziekte en daardoor beperkt zijn in hun doen en laten. Elke dag ben ik dankbaar dat ik alles weer kan eten en drinken, dat ik weer kan sporten, leuke dingen kan ondernemen met vriendinnen en mijn gezin, dat mijn kinderen gezond zijn geboren. In die zin heb ik door de HG de waardevolle les geleerd dat niks vanzelfsprekend is en dat je moet genieten van de kleine dingen in het leven!

Oproep!

➡️Ben jij (net) zwanger en heb jij HG?⬅️
Zou jij je zwangerschap door ons laten willen vastleggen en de beelden willen delen met het doel meer bekendheid te krijgen voor deze zwangerschapsziekte? Mail dan naar info@nieuwleven-geboortefotografie.nl en vertel je verhaal. Ik hoor heel graag van je! ❤️

Liefs,
Natasja

Voor meer info: www.zehg.nl
Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum

HG zwangerschap HG zwangerschap

Leave a reply

error: Alert: Content is protected !!