Back to Top

Geboorte Noor // Geboortefotograaf Badbevalling Kampen

Geboorte Noor // Geboortefotograaf Badbevalling Kampen

Enthousiaste aanvraag

Eind augustus krijgen we een berichtje van Lotte. “Hallo, ik ben 22 weken zwanger van ons derde kindje en zit er over na te denken om deze geboorte door een geboortefotograaf te laten vastleggen. Mij lijkt het geweldig. Ik ben zelf ook veel met fotografie bezig. Dus in goede foto’s op zo’n mooi moment investeren lijkt me zeker de moeite waard. Mijn man heeft er alleen wat minder mee. Dus die moet ik nog even zien te overtuigen 🙂 Die heeft zoiets van nog iemand bij de bevalling en wat een investering. Kunnen jullie alvast de prijslijst doorsturen? Dan ga ik hem overtuigen! Groetjes, Lotte”

We maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Een leuke enthousiaste mail waar wij gelijk heel blij van worden! We mailen alle informatie en half september volgt er een berichtje dat het haar gelukt is om haar man Robbert te overtuigen! We maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek en half oktober zitten we bij ze thuis in hun prachtige woning. Lotte vertelt over haar wens om thuis in bad te bevallen en als we om ons heen kijken zien we het al helemaal voor ons. Haar uitgerekende datum is 3 januari en stiekem hopen we dan al op een mooie setting met de kerstboom op de achtergrond.

Lotte en Robbert hebben al twee kindjes, Saar en Ties. Of hun derde kindje een jongetje of meisje wordt, willen ze niet weten. Dat vinden wij ook helemaal geweldig, des te leuker is de verrassing bij de geboorte! De bevalling van Ties verliep heel snel; vanaf het begin van de weeën tot aan de geboorte zaten slechts een paar uurtjes. We moeten er dus rekening mee houden dat deze derde bevalling ook wel eens heel snel kan gaan.

Zoveel mogelijkheden

We bespreken alles wat nodig is. We hebben het over alle mogelijkheden rondom de geboorte, zoals het laten uitkloppen van de navelstreng en het feit dat je het hartje van de baby dan nog kunt voelen kloppen in de navelstreng. Ook leggen we uit wat een halve lotus bevalling is, dan wordt er gewacht met het doorknippen van de navelstreng totdat de placenta ook is geboren en de baby dus nog even vastzit. Lotte en Robbert wisten niet van deze mogelijkheden af, en geven aan dat ze dit wel heel mooi zouden vinden. Wat dat betreft vinden wij het ook altijd heel belangrijk om aanstaande ouders te wijzen op alle mogelijkheden. Het kan een bevalling zoveel mooier en bijzonder maken.

Dan is het aftellen naar de uitgerekende datum. Lotte is uitgerekend op 3 januari en vanaf 13 december staan we dus stand-by. We maken een WhatsApp groep aan waarin we updates kunnen uitwisselen en waarin wij elke week ons dienstrooster doorgeven. We vinden het heel belangrijk en ook leuk om veel contact te houden met onze klanten in aanloop naar een bevalling, dus af en toe wordt er ook gewoon gezellig gekletst in de app.

Toch nog een 2018 baby?

Lotte liep overtijd met Saar en Ties en verwacht dat deze baby ook wel even op zich zal laten wachten. De wetgeving verandert en vanaf 1 januari 2019 krijgen kersverse papa’s meer verlofdagen na de geboorte, 5 in plaats van 2. Dus daar heeft Robbert zijn zinnen op gezet. Maar dat elke bevalling weer anders is, blijkt wel op zondagavond 30 december. Lotte appt om 21.55u dat ze sinds het einde van de middag wat meer harde buiken en krampjes heeft. ‘Maar het zal nog wel niks zijn. 2019 is echt beter voor de papa’s. Scheelt toch weer gratis extra vrije dagen. Dus ik hou de baby nog even binnenboord!’ Hoewel ze nonchalant klinkt, gaan bij ons de voelsprieten direct overeind staan. En terecht.

Een uurtje later appt Lotte dat ze het idee heeft dat het wel begonnen is. De weeën zetten inderdaad door en rond 01.45u arriveer ik bij ze thuis. Er heerst een serene rust en het is een prachtig plaatje met de fonkelende kerstboom op de achtergrond en het bevalbad in de woonkamer. De verloskundige is er ook en heeft 3 cm ontsluiting geconstateerd. Robbert helpt Lotte met het aanbrengen van de geboortetens, zodat Lotte zelf wat controle heeft over de pijnbestrijding bij de weeën. Ze worden heftiger en intenser. Het bad staat al klaar en Robbert besluit het bad alvast te gaan vullen. Zo nu en dan horen we door de babyfoon geluidjes van boven, Saar en Ties worden nog wel eens wakker ‘s nachts en dat is nu ook het geval.

Mama, ga jij zo in bad?

Terwijl Lotte zich concentreert op haar weeën en zo nu en dan door de kamer naar de keuken wandelt en weer terug, is Robbert druk met het vullen van het bad en loopt hij af en toe naar boven om even naar de kindjes toe te gaan. Uiteindelijk haalt hij Saar uit bed, die een beetje verdwaasd maar ook vol spanning aanschouwt wat er allemaal gebeurt. Ze bestudeert haar mama aandachtig. Saar neemt een kijkje bij het bad en lijkt precies te weten waar alles voor bedoeld is. ‘Mama, ga jij zo in bad?’ vraagt ze. Lotte knikt en Saar kijkt met glinsterende oogjes naar het water. ‘Oh, het is warm!’ roept ze, terwijl ze met haar handje door het water gaat.

Robbert haalt even later ook Ties uit bed en belt dan zijn ouders. Die wonen vlakbij en arriveren rond 03.40u om de kindjes mee te nemen. Lotte en Robbert nemen afscheid van de kindjes en Lotte lijkt dan wat meer in haar bubbel te komen. Ze krijgt het steeds zwaarder. Als ze boven naar de wc gaat en dan even op bed gaat liggen, checkt de verloskundige de ontsluiting: deze is inmiddels 6 cm. Eenmaal beneden wordt besloten om de vliezen in bad te breken. Zou ze op het matras op de eettafel gaan liggen, dan is de kans groot dat ze het bad niet eens meer haalt, want het kan dan wel eens heel snel gaan. En dat blijkt ook zo te zijn.

Een supersnelle bevalling

Robbert verwijdert de plakkertjes van de geboortetens van Lotte’s rug en dan stapt Lotte rond 04.00u in het warme water. Ze dobbert een poosje rond en Robbert gaat bij haar zitten. Lotte blijft heel rustig en beheerst, wat een powermama. Ze ademt heel goed door en probeert verschillende houdingen in het bad, al valt het haar steeds zwaarder. Maar ze maakt amper geluid en doorstaat het fantastisch.

Ondertussen is ook de kraamhulp gearriveerd. Om 04.50u worden de vliezen gebroken en dan gaat het ineens snel. Supersnel! Terwijl de verloskundige de vliezen breekt voelt ze het hoofdje van de baby direct volledig zakken. Lotte moet zich snel omdraaien zodat ze op de goede positie in bad zit en dan zien we ineens al haartjes! Om 04.53u pakt Lotte haar baby zelf aan en neemt de baby de eerste ademteug boven water. Prachtig! ‘Oh kindje! Oh kindje…. Oh kindje… Hai lieverd… Oh kindje… Oh wauw…’

verzucht ze. Ze is opgelucht, blij, vermoeid en trots tegelijk; wat ging dit snel!

Oh kindje… Hai lieverd… Oh kindje… Oh wauw…

Pech voor Robbert wat betreft de extra vrije verlofdagen

De verloskundige vraagt of ze al gezien hebben of het een jongetje of meisje is. Ze pakt de baby even over en laat Lotte en Robbert kijken. ‘Een meisje! Oh hallo lieve Noor!’ roept Lotte blij uit. Noor is geboren! En dat op Oudejaarsdag! Pech voor Robbert wat betreft de extra vrije verlofdagen, maar hij is er niet minder blij om.

Al snel helpt Robbert Lotte overeind en stapt ze uit bad richting de keuken, waar ze op het matras op de eettafel klimt zodat de placenta geboren kan worden. Noor ligt lekker op haar borst en doet haar oogjes al open. Helaas lukt een halve lotus bevalling niet omdat de navelstreng heel kort is en er dus geen ruimte is voor de verloskundige om de placenta fatsoenlijk eruit te kunnen trekken. Robbert knipt daarom de navelstreng alvast door en even later wordt de placenta geboren, het huisje waar Noor 9 maanden in heeft gezeten.

De verloskundige laat ‘m nog even goed zien en ik maak er wat foto’s van. Dan is het tijd voor de controles van Noor. Noor gaat op de weegschaal en na 3 weegpogingen wordt haar gewicht op 3450 gram genoteerd. Ze slaagt voor alle testjes en alles ziet er keurig uit. De verloskundige houdt haar nog even in de foetushouding voor de foto.

Grote zus en broer

Ondertussen geniet Lotte van een beschuitje met roze en witte muisjes. Dan krijgt Noor haar eerste pakje aan en mag Robbert even lekker met haar kroelen. Lotte gaat ondertussen naar boven om even snel te douchen. Robbert brengt Noor ook naar boven, waar Lotte inmiddels al fijn in bed ligt. Ze geven aan graag nog even een paar uurtjes te willen slapen voordat de andere kindjes weer thuis komen en dat is voor het seintje dat het klaar is voor nu. We nemen rond 06.30u afscheid en zullen elkaar later die ochtend weer zien om de ontmoeting met grote zus en broer vast te leggen.

Rond 10.30u ben ik weer bij ze thuis, waar alle sporen van de badbevalling (letterlijk en figuurlijk) zijn uitgewist. Het bad is opgeruimd, de woonkamer is weer helemaal netjes. Er is inmiddels een andere kraamverzorgster die de hele week bij het gezin zal blijven. Lotte en Robbert hebben helemaal niet kunnen slapen natuurlijk en zijn aardig brak. Terwijl ik boven bij Lotte ben, zien we de gele vrachtwagen van Jumbo voorrijden die de bestelde boodschappen komt brengen. Super handig, zeker vandaag! 😉

Wat een geweldige afsluiting van het jaar was dit

Even later worden de kindjes weer terug naar huis gebracht door opa en oma en zijn helemaal door het dolle heen. Ze vliegen gelijk op de baby af met een grote grijns op hun gezicht. Saar is helemaal vertederd en ook Ties komt nieuwsgierig dichterbij. Ze krijgen cadeautjes van opa en oma, Noor ook natuurlijk, en dan gaan ze weer naar beneden. Beneden maak ik nog even wat foto’s en dan is het tijd om afscheid te nemen.

Wat een geweldige afsluiting van het jaar was dit. Lieve Lotte en Robbert, gefeliciteerd met jullie dochter en Saar en Ties gefeliciteerd met jullie kleine zusje. Geniet van elkaar!

   

Leave a reply

error: Alert: Content is protected !!